Browse By

Warto zarejestrować produkt tradycyjny

Na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisywane są produkty lub potrawy, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, historycznie ugruntowanych metod produkcji (wykorzystywanych od co najmniej 25 lat). Produkty te stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzą. Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu popularyzację informacji o lokalnych produktach wysokiej jakości, wytwarzanych metodami tradycyjnymi.
Podstawa prawna: ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r Nr 10, poz. 68 z późn. zm.).
Rejestrując produkty tradycyjne chronimy dziedzictwo kulinarne naszego regionu. Ich wytwarzanie i sprzedaż pozwala wykorzystać coraz większe zainteresowanie konsumentów żywnością i wyrobami o sprawdzonej jakości, a mieszkańcom wsi przynosi dodatkowe dochody, stwarzając jednocześnie możliwości promocji i rozwoju obszarów wiejskich.
Aby zarejestrować wytwarzany przez siebie produkt na Liście Produktów Tradycyjnych należy:
• Wypełnić wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych z udokumentowaną historią wytwarzania produktu.
• Złożyć wniosek do Marszałka Województwa.
Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych może być promowany poprzez udział w regionalnych i ogólnopolskich konkursach, wystawach i imprezach branżowych.
Pełna Lista Produktów Tradycyjnych: www.minrol.gov.pl


warzywa1

Ocena