Standardy żywieniowe w hotelach

Stojąc przed wyborem rodzaju wyżywienia na wakacjach nie zawsze wiemy co oznaczają stosowane przez hotele czy biura podróży skróty. HB, BB, AI itp. nie zawsze są dla nas jasne, dlatego warto się z nimi zapoznać. Dawniej podróżując nie mieliśmy takich dużych możliwości dotyczących rodzaju wyżywienia. Standardem było śniadanie, obiad i kolacja, trzeba było jeść nie kiedy jest się głodnym, ale o ustalonych wcześniej z góry porach. Nie wszyscy klienci byli z tego zadowoleni, dlatego biura podróży
w porozumieniu z hotelarzami wprowadzili kilka typów wyżywienia do wyboru.
Najpopularniejsza forma wyżywienia szczególnie podczas wyjazdów zagranicznych to AI czy ALL (all inclusive) czyli wszystko w cenie. Jest to wygodna opcja dla tych, którzy preferują odpoczynek nad hotelowym basenem lub blisko położonej plaży. Śniadania, obiady, kolacje, przekąski między posiłkami, napoje bezalkoholowe i niektóre alkohole, z tego wszystkiego korzystać możemy do woli. Trzeba jednak zaznaczyć, że są określone godziny w których można zjeść posiłek. Przykładowo gdy śniadanie podawane jest w godzinach od 7:00 do 10:00, a my zaśpimy to będziemy musieli zadowolić się jakąś przekąską lub wytrzymać do obiadu. Należy pamiętać również, że wartość takiego pakietu „all inclusive” będzie różna dla każdego hotelu.
W niektórych hotelach dostępne jest wyżywienie UAI (ultra all inclusive), które oznacza tyle samo co AI tyle, że w rozszerzonej formie. Takie rozszerzenie może gwarantować markowe alkohole dostępne w barze, room service czy korzystanie z restauracji z obsługą kelnerską, czasem 24h na dobę.
Najbogatsza forma „all inclusive” to „total all inclusive”. Poza posiłkami, egzotycznymi koktajlami, regionalnymi alkoholami czy snack barem mamy bezpłatny dostęp do całej infrastruktury hotelowej (siłownia z instruktorem, fitness, spa itp.) We wszystkich opcjach all inclusive hotele organizują dla gości liczne animacje i wieczorne programy rozrywkowe, a w przypadku opcji „total” również pikniki czy wycieczki.
Występuje jeszcze jedna (najbiedniejsza) wersja AI czyli „all inclusive snack”, to najprościej AI bez obiadu. Tu w cenę pakietu wliczone są dwa posiłki ( śniadanie i kolacja) oraz przekąski, desery, napoje bezalkoholowe i lokalne alkohole oczywiście bez ograniczeń.
Dla fanów hotelowych posiłków skierowane jest również FB (full board). Wybierając opcję zaznaczoną tym symbolem będziemy mieć zapewnione trzy posiłki dziennie (śniadanie, obiad i kolację). Napoje serwowane do posiłków są zazwyczaj płatne, można jednak liczyć na darmową kawę czy herbatę do śniadania.
Kolejnym tajemniczym skrótem na liście rodzajów wyżywienia jest HB/HP (half board), oznacza wyżywienie dwa razy dziennie. Oferty tego typu gwarantują śniadania i obiadokolacje, napoje do obiadokolacji są zazwyczaj dodatkowo płatne.
Dla osób lubiących zwiedzać, nie koniecznie tylko bliską okolicę hotelu dobrym wyborem będzie BB. BB (bed&breakfast) to wyżywienie raz dziennie, obejmuje tylko śniadania. Klienci hotelu nie są przywiązani do miejsca godziną posiłku, a dodatkowo mogą zaznajamiać się z lokalną kuchnią.
Jeśli przy ofercie turystycznej znajdziemy skrót OV (overnight) musimy być gotowi na zapewnienie sobie wyżywienia we własnym zakresie. Tak samo w przypadku SC (self catering), tu też należy liczyć się
z koniecznością zorganizowania sobie posiłku. Zaletą OV i SC jest to, że nie rozpychamy sobie żołądków ponad miarę. Możemy rozkoszować się smakami lokalnej kuchni i testować codziennie inną restaurację. Skróty świadczące o zakwaterowaniu bez wyżywienia to również OB (only bed) i RR (reduced rate).
Rzadziej spotykanym terminem jest „A la carte menu”, co oznacza że dania zamawia się z menu.
W niektórych hotelach z AI w cenie są restauracje „a la carte” i np. raz w tygodniu można zamówić obiad czy kolację z karty. Niekiedy w hotelach AI za posiłki „a la carte” trzeba zapłacić dodatkowo. Często
w luksusowych hotelach poza śniadaniami jest możliwość zamówienia innych posiłków tylko „a la carte” czyli po prostu w restauracji z karty.
W ofertach turystycznych można również znaleźć skróty PP (program package) i ZPR (zgodnie
z programem). Oferty tego typu obejmują wyżywienie w formie określonej w szczegółach programu imprezy turystycznej lub w opisie hotelu znajdującym się w warunkach imprezy turystycznej. Popularne przy wycieczkach objazdowych podczas których codziennie je się w innym miejscu.
Poza tajemniczymi skrótami w terminologii hotelarskiej, funkcjonuje jeszcze kilka nie zawsze zrozumiałych laikowi terminów. Czy wiemy co charakteryzuje śniadanie kontynentalne, co angielskie, amerykańskie, a może międzynarodowy bufet śniadaniowy?
Śniadanie kontynentalne (continental breakfast) to najprostsze śniadanie składające się zwykle z herbaty lub kawy, czasem również soku, chleba, grzanki lub rogalika, masła, dżemu lub galaretki, sera i wędliny. Taki posiłek często serwowany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Stanach Zjednoczonych. W wersji rozszerzonej występuje wzbogacone o jajko, pasztet lub ciepłe danie (jajecznica, parówki, bekon itp.) i owoce. Wersja rozszerzona serwowana jest często w hotelach Skandynawskich. Śniadanie kontynentalne serwowane jest do stolika przez obsługę kelnerską.
Śniadanie angielskie (english breakfast), jest bardziej sycące i kaloryczne niż kontynentalne. Zwykłe śniadanie angielskie składa się z soku, płatków zbożowych, grzanek, masła, dżemów, jaj na bekonie, wędliny lub ryby i oczywiście kawy lub herbaty. Natomiast tradycyjne śniadanie angielskie (traditional fry-up) składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku. Taki posiłek jest bardzo tłusty i kaloryczny zawiera: jajka (sadzone, jajecznica lub w koszulkach), plastry bekonu, parówki wieprzowe, kiełbasę „white pudding” przypominającą trochę polską pasztetową lub „black pudding” przypominającą kaszankę, fasolkę, grzyby i pomidory na ciepło.
Śniadanie amerykańskie (american breakfast) jest obfite i urozmaicone. Na początek serwuje się szklankę zimnego soku owocowego lub połówkę grapefruita oraz płatki mączne lub zbożowe zalane mlekiem. Później serwowane są gorące naleśniki (pancakes) z pszennej lub kukurydzianej mąki podawane z owocami
i syropem klonowym. Można również zjeść inne ciepłe dania np. jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podaje się kawę z mlekiem lub śmietanką, bułki, ser i wędlinę.
Ostatnią na liście formą śniadań jest „Międzynarodowy bufet śniadaniowy”. Śniadanie może być przygotowane jedno-porcjowo (indywidualnie dla każdego gościa i serwowane przez kelnera) lub w formie bufetu. Śniadanie bufetowe jest połączeniem różnych typów śniadań, zazwyczaj pojawia się wiele rodzajów pieczywa, wędlin, serów i dżemów. Ponadto podaje się: potrawy gorące, zupy mleczne, jogurty, ciasta, sałatki i świeże owoce.
Przy okazji śniadań jak i innych posiłków serwowanych w hotelach, używa się często terminu „szwedzki stół”. Jest to popularna już niemal na całym świecie i niezwykle wygodna dla turystów forma podawania posiłku. Z pewnością wiemy, że jest to rodzaj samoobsługowego bufetu, z którego gość hotelowy ma prawo korzystać bez ograniczeń. Gościom udostępniany jest szeroki wachlarz potraw, z których ułożyć mogą pełny posiłek według własnych upodobań. Niekiedy potrawy robione są i nakładane przez kucharzy na oczach gości, co w wielu przypadkach wygląda imponująco. Należy pamiętać jedynie, że korzystanie ze szwedzkiego stołu do woli jest możliwe w obrębie restauracji czy sali jadalnej. Wynoszenie jedzenia na zewnątrz może zostać negatywnie odebrane przez obsługę hotelu jak i innych turystów.
Na koniec jeszcze jedno równie znane pojęcie jakim jest „room service”, za pomocą którego zamawiamy posiłek do pokoju. Jest to usługa dodatkowo płatna, doliczana do rachunku za pokój. W hotelach wyższej kategorii została wprowadzona możliwość zamawiania śniadań za pomocą zawieszek klamkowych. Taką zawieszkę służba piętra umieszcza na poduszce gościa, który zaznacza na niej wybrany zestaw śniadaniowy. Czas oczekiwania od zamówienia do podania śniadania do pokoju nie powinien być dłuższy niż 20 minut. Istnieje również możliwość zamówienia śniadania dzień wcześniej.
W każdym kraju są inne standardy żywieniowe stosowane w hotelach. Wiele zależy od klasy hotelu, jego rodzaju czy zwyczajów kulturowych. Większość jednak serwuje potrawy kuchni międzynarodowej wzbogaconej o lokalne specjały, by każdy gość znalazł coś dla siebie. Przed planowanym wyjazdem lub zakupem wycieczki warto zapoznać się z wyżej wymienionymi skrótami i terminami, żeby wiedzieć czego się po nich spodziewać.

Standardy żywieniowe w hotelach
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *