< Wybierz język w którym chcesz przegladać witryne -> ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanPolishPortugueseRussianSpanish

Produkty ekologiczne

Produkty ekologiczne charakteryzują się wysoką jakością, cennymi walorami odżywczymi zdrowotnymi. Zaopatrywane są w odpowiednie certyfikaty, etykiety oraz oznaczone wspólnotowym znakiem, na zasadach ustalonych dla całej unii europejskiej.

PRODUKTY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Rolnictwo ekologiczne stanowi system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna łączy najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt oraz metody produkcji odpowiadające wymaganiom konsumentów, preferujących wyroby wytwarzane przy użyciu naturalnych substancji i procesów. Opiera się na niskich nakładach, nie stosowaniu nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin oraz organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), ani ich produktów. W rolnictwie ekologicznym stosowane są ściśle określone zasady produkcji płodów rolnych, ich znakowania i przetwarzania, a zgodność z tymi zasadami podlega stałej kontroli na wszystkich etapach procesu produkcji i obrotu.
W przetwórstwie produktów rolnictwa ekologicznego znajdują zastosowanie technologie bezpieczne dla produktów tak, aby w możliwie niezmienionym składzie zachować zawartość witamin, węglowodanów, białek czy też składników mineralnych. Niedozwolone do stosowania są dodatki i substancje wspomagające, takie jak np. sztuczne barwniki i konserwanty.

 

PRODUKTY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO PRZETWORY ZBOŻOWE

Ziarno do wytwarzania przetworów zbożowych pochodzi z atestowanych upraw ekologicznych. Mielone jest w młynie żarnowym, co zapewnia zachowanie wysokich wartości odżywczych przetworów. Asortyment ekologicznych produktów zbożowych jest szeroki:
• mąki razowe pełnego przemiału: pszenna, żytnia, orkiszowa, jęczmienna, owsiana, gryczana,
• makarony razowe: pszenne, żytnie, orkiszowe i z ziołami,
• płatki zbożowe: pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe,
• otręby: pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe,
• kasze: jęczmienne i orkiszowe,
• ziarna zbóż,
• poduszki i materace z plew gryki i orkiszu.

PRZETWORY OWOCOWE I WARZYWNE

Warzywa i owoce wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych są przetwarzane metodami dopuszczonymi do stosowania w przetwórstwie produktów ekologicznych. Są to metody mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne i termiczne, przy zastosowaniu których uzyskiwane są:
• soki owocowe, owocowo-warzywne i wielowarzywne,
• nektary owocowe,
• przetwory wielowarzywne i owocowe: produkty kwaszone i marynaty.
Stosowane technologie produkcji mają na celu zachowanie cennych składników zawartych w świeżych owocach i warzywach. Jedną z najstarszych metod konserwowania warzyw jest kwaszenie. Kwaszonki zachowują bogactwo składników odżywczych, walory smakowe, mają niską kaloryczność i długi termin przydatności do spożycia. Produkty rolnictwa ekologicznego zaliczane są do żywności wysokiej jakości. Charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi i wartościami odżywczymi, znajdując uznanie coraz większej grupy świadomych konsumentów.

baza hoteli

Produkty ekologiczne
5 (100%) 2 votes
Baza Hoteli